POLİSTREN (PS) / ANTİŞOK (HIPS)
Polistiren (PS, polystyrene), stiren monomerinin polimerizasyonu ile yapılan katı ve saydam bir plastik hammaddedir ve petrolden elde edilir. Plastik endüstride yaygın olarak kullanılmakta ve PS kısaltması ile kullanılmaktadır. Polistiren kullanım alanı oldukça geniş plastik bir madde olarak belirtilmektedir. Polistiren, ısıtıldığında yumuşayan ve film, plaka gibi yarı bitmiş ürünlere ve daha bir çok bitmiş ürüne dönüştürülebilen termoplastik bir polimerdir. Dünyada genel amaçlı en çok kullanılan plastik hammadde sıralamasında ilk beşe girmektedir. Plastik endüstrisinde; şeffaflığı, iyi işlenebilmesi, akışkanlığı, gıdaya uygunluğu, ve diğer birçok özellikleri nedeniyle tercih edilmektedir.
Polistiren sert veya köpük formunda olabilir. Polistiren denilince daha çok köpük formu akla gelir. Oda sıcaklıklarında bulunan polistiren köpük katı halde bulunmakla birlikte, yüksek sıcaklıklarda işlenirken erimiş halde bulunmaktadır. İşlendikten sonra tekrar soğutularak katı hale getirilmektedir. Polistiren köpükler genellikle 70 °C'ye kadar dayanıklılık göstermektedir. Ayrıca soğutulduktan sonra son derece sert, parlak ve kırılgan olan bir yapıya sahip olan köpük formundaki polistiren, yalıtım malzemeleri arasında en uygun ve ekonomik olan malzemedir. Üstelik son derece verimli bir şekilde izolasyonun sağlanmasına yardımcı olduğundan genellikle tercih edilmektedir. Polistiren köpük yalıtım malzemesi hızlı bir şekilde yanar ve oldukça yoğun bir gaz kokusunu etrafına yayar. En önemlisi ise güneş ışınlarına, suya, darbelere vb. tüm olumsuzluklara karşı son derece dirençlidir. Tüm bu olumsuzluklara karşı koyabilmesi nedeni ile de dış cephe ısı yalıtımlarında tercih nedenidir. PS normal olarak asitlere, bazlara, alkollere, yağlara, tuz solüsyonlarına karşı dirençlidir. Polistiren kolayca alev alır ve ışık saçan bir alevle koyu is çıkararak kendine has bir kokuyla yanar. Ticari olarak, Antişok (HIPS – High Impact) ve Kristal (GPPS – General purpose polystyrene) türleri bulunmaktadır. Piyasada “Kristal” olarak adlandırılan GPPS ve “Antişok” olarak adlandırılan (HIPS) hammaddeleri stoklarımızda bulundurduğumuz plastik türlerindendir.
Polistiren Özellikleri
Polistiren (PS) sıvı bir petrokimyasal olan stiren monomerinden elde edilen sentetik, aromatik bir polimerdir. Polistiren sert veya köpüklü olabilir. Genel amaçlı polistiren berrak, sert ve kırılgandır. Birim ağırlığı çok ucuz olan bir reçinedir. Oksijeni ve su buharını tutma konusunda son derece zayıftır, erime noktası da nispeten çok düşüktür. Polistiren doğal olarak şeffaf olabilir, ancak renklendirici katılarak renk verilebilir.
Polistiren Nerede Kullanılır?
Stirenin polimerizasyonu sonucu elde edilen polistiren (PS), çok çeşitli kullanım alanları bulunan bir termoplastik türüdür. Polistiren (PS) işleniş şekline göre Antişok (HIPS), Kristal (GPPS) ve Köpük (EPS) olarak sınıflandırılmaktadır. İşlenmesinin son derece kolay ve ekonomik olması nedeniyle Polistiren (PS), bir çok endüstri kolunda kağıt, ahşap ve metallerin yerine kullanılmaktadır. Film ve levha yapımı, kağıt ve kumaş kaplamaları, izolasyon levhaları, aydınlatma malzemeleri, buzdolabı-çamaşır makinesi aksamları, batarya kutuları, radyo ve televizyon kasaları, oyuncak ve ev eşyası yapımı gibi alanlarda yaygın şekilde kullanılmaktadır. Polistiren köpük formunda, tesisatlarda, iç ve dış cephe yalıtımlarında, boru içlerinde, soğutma kulelerinde, gıda ambalajlanmasında, araba parçalarında, elektronik cihazların ve aletlerin bazı parçalarında kullanılabilmektedir.
Polistiren Isıya Dayanıklı Mıdır ?
Polistiren dış ve kimyasal etkilere dayanıklı olmaktadır. Bu madde yaklaşık 75 dereceye kadar olan ısıya dayanıklı olduğu bilinmektedir. Boru, oto parçaları, elektronik aygıt kabinleri ve buzdolabı parçaları üretiminde kullanıldığı bilinmektedir.
Polistiren ürünlerimizi keşfetmek için, https://www.luas.com.tr/levhalar tıklayın.