PLEKSİ- PLEKSİGLAS NEDİR?

Pleksi diğer adıyla Pleksiglas, Renkli ve renksiz çeşitleri bulunan, saydam veya yarım saydam, kesilebilen, işlenilebilen, plastik yapılı bir tür camdır. Belli bir derecede ısıtılarak şekil verilir. İstenilen her türlü şekil verilebilir. Hafif ve dayanıklıdır. Dayanıklılığı cama nazaran çok daha fazladır. Pleksinin ısıda alan şekli soğuduktan sonra sabit kalır.

Döküm tekniği ile belli bir kalınlığa kadar çeşitli boyut ve ebatlarda üretilir. Döküm tekniği yanı sıra çekme pleksi çeşidi de mevcuttur. Ancak çekme pleksinin kullanım alanı daha azdır. Işık geçirgenliği özelliği sayesinde cama oranla daha çok tercih edilir ve her türlü iklim şartına uygun olarak üretilir. Solmayan özelliği ile iç ve dış mekânlarda kullanımı tercih edilir.

Pleksi Ne İşe Yarar?

Pleksi hammaddesi akriliktir. Akrilik pleksi reklam ve de dekorasyon alanlarında yıllardır tercih edilen bir malzemedir. Akrilik asitler çeşitli ışık metaller ve ısı ile işlendiğinde ortaya çıkan polimerlere genel olarak pleksi denir. Ham maddede kullanılan akrilik türüne prosesin şartlarına göre farklı farklı ürünler elde edilebilir.

Kimi sert ve saydamken kimi yumuşak esnek pleksilerdir. Yapışkan veya koyu kıvamı olabilirler. Çeşitli yapı malzemelerinin, optik sektöründeki gereçlerin, mücevher ve takıların, kaplama ve yapıştırıcı malzemelerin dokuma elyafları vb.ürünlerin hammaddesini bu akrilik polimer bileşikler oluşturur. Hammaddesi çok kullanışlı bir bileşiktir.

Pleksi Nerelerde Kullanılır

Pleksinin aydınlatmadan, inşaat sektörüne, reklamcılıktan, armatüre, tabela yapımından, makina sektörüne, hediyelik ve her türlü mekânın dekorasyonuna kadar pleksi kullanım alanı oldukça geniştir. Kullanılan her alanda pleksi yapımı alanına göre farklı üretilmektedir. Örneğin balkon, alışveriş merkezi, banka ve yürüyüş yollarında pleksiglas levha ürünü farklı renk ve ebatlarda üretilir.

Kimyasallara karşı dayanıklı olması ve güneşin zararlı etkilerinden koruması kullanım avantajlarından sadece bir kaçıdır. Kolay kullanımı ve dayanıklılığı sebebi ile artık birçok alan ve sektörde, kolay kırılan cam yerine pleksi levhalar tercih edilmektedir. Pleksinin çok sayıdaki renk seçeneği ile birçok dekorasyon alanında rahatlıkla kullanılır.

Pleksi Sağlığa Zararlı mı

Hijyenik olmaları ve sağlığa zararı bulunmamaları sebebi ile gıda sektöründe gıda saklamaya ve teşhirine yönelik imalatlarda, sağlık sektöründe rahatlıkla kullanılmaktadır. Ayrıca reklam, inşaat, mobilya, otomotiv ve yüzlerce sektörde çok fazla tercih edilmektedir.

Pleksiglas Kırılır mı

Pleksi Akrilik Levhalar kırıldığında dahi cam aynalar gibi kesilme ve yaralanma yapmaz. Pleksi Akrilik Levhalar kırılmaya karşı dayanıklı olması ve güvenli olması sebebi ile güvenliğin yüksek seviyede olduğu cezaevi, okul, hastane, avm, çocuk odası gibi yerlerde kullanılmaktadır.

Pleksi ne ile temizlenir?

Pleksiglas, yumuşak yüzeyli bezlerle, sabunlu veya deterjanlı ılık suyla kolayca temizlenebilir. Yağlı yüzeyler, gaz yağı veya hegzan ile temizlendikten sonra ılık sabunlu suyla yıkanabilir. Temizleme işlemi için sert tozlar, selülizik tiner, aseton ve metilen klorit gibi malzemeler kesinlikle kullanılmamalıdır.


Pleksi ürünlerimizi keşfetmek için, https://www.luas.com.tr/levhalar tıklayın.