KOMPOZİT nedir?
Kompozit nedir
Kompozit nedir sorusuna cevap olarak en yalın haliyle iki farklı malzemelerin birleşimi sonucu oluşan malzeme diyebiliriz. Kompozit malzeme, tek başına kullanılmayan veya çözülemeyen malzemeleri birleştirip dayanıklılık, hafiflik ve esneklik kazandırması için oluşturulur. Bu da kullanım alanlarına göre uygunluk, dayanıklılık, esneklik ve konfor sağlaması için yapılır.
Kompozit malzemenin ana yapısını oluşturan iki ana bileşen matris ve takviye malzemedir. Kompozit malzeme özelliklerinden olan bu bileşenler matris malzeme için metal ve seramik esaslı olurken, takviye malzeme ise genel olarak çelik ve naylondan elde edilir. Bu durumda matris ve takviye malzeme kullanılacak alana göre değişmektedir. Kompozit nedir, kompozit malzeme özellikleri ve kompozit malzeme kullanım alanları hakkında detaylı bilgi yazımızda...
Kompozit Malzeme Özellikleri Nelerdir?
Kompozit nedir sorunuza yanıt verdikten sonra kompozit malzeme özellikleri konusuna da değinelim. Kompozit malzeme oluşturduğu bileşenler sayesinde kullanıldığı yüzeylerde istenileni verir. Kompozit malzeme kullanım alanları oldukça geniştir. Kompozit malzeme kullanım alanları ulaşım, havacılık, sağlık, otomotiv ve gıda sanayi gibi birçok alanı kapsamaktadır.
Ulaşım sektöründe kompozit malzeme özellikleri havalandırmadan, oturma yerlerine, kaportadan, gösterge paneline kadar kullanılmaktadır. Kompozit malzeme kullanım alanlarından biri de havacılık sektörüdür. Havacılık sektöründe kompozit malzemeler, komprasör kanatları başta olmak üzere gövde, iç donanımla beraber birçok parçalarda değerlendirilmektedir. Ayrıca havacılık sektörü için kompozit malzeme özellikleri geniş bir yelpazede yer alıp uçak ve helikopter tasarımları için de kullanılmaktadır.
Kompozit malzeme kullanım alanları sağlık sektörü ile de karşımıza çıkıyor. Özellikle ortopedi alanı ile diş hekimliğinde sıklıkla kompozit malzeme kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra kompozit malzeme özellikleri baz alındığı için ortodontik teller için de tercih edilmektedir.
Kompozit malzeme kullanım alanlarında otomotiv sektörü de yer almaktadır. Otomotiv sektöründe kompozit malzeme, cam sileceği, pedallar, aynalar ve kaportaya kadar birçok parça da kullanılır. Kompozit malzemelerin otomotiv de yer almasının sebebi ise asıl malzemenin yarattığı hafiflik ve dayanıklılığı sağlamak içindir.
Aynı zamanda reklamcılıkta model ve maket üretimlerinde de kompozit malzeme kullanılır. 3 boyutlu modellerin, insan ve hayvan maketlerinin yapımında kompozit malzeme dayanıklı ve esnek olması nedeniyle tercih edilir. Reklam firmaları müşterilerinin memnuniyeti için en iyi malzeme olan fiberglass ve strafor ile birlikte kompozit özelliğe sahip diğer üretim malzemelerini kullanarak kaliteli ürünler ortaya çıkarırlar.
Kompozit Malzeme Neden Tercih Edilir?
Üretim malzemeleri; metal, seramik ve organik malzemeler olmak üzere üç ana grup olarak ayrılır. Bu malzemelerin her birinin kendilerine göre bazı üstün ve zayıf yönleri bulunmaktadır. Bunlardan iki veya daha fazlasının üstün özelliklerinin bir malzemede toplanması işlemi sonucunda elde edilen yeni malzeme kompozittir.
Kompozitin tercih edilme sebebi de; ısı ve neme dayanıklı olması, metale göre hafif olması, yüksek mukavemete sahip olması nedeniyledir. Ayrıca düşük maliyeti ile her sektör için ekonomik bir alternatiftir. Aşınma direnci, ısıl genişleme özelliği, şık görünümü de avantajlarındandır. Bu gibi nedenlerle kompozit malzeme son yıllarda daha çok tercih edilir olmuştur. Kompozit malzemeler geniş bir alanda kullanılma imkanı bulmuştur.
İnşaat Sektöründe Kompozit Malzemelerin Önemi!
Kompozit malzeme inşaat sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır. İnşaat sektöründe kullanılan kompozit malzemeler, binaların iç yapılarında daha çok tercih edilir. Genel olarak kompozit malzemeler sayesinde bir yapı da ısı yalıtımı sağlanır. Bunun dışında su ve ses geçirmez özelliği de vardır.
Kompozit malzeme kullanım alanları arasında olan inşaat sektöründe sadece bir bina için değerlendirilmez. Buna ek olarak, büfeler, otobüs durakları, depolar için de uygulanmaktadır. Toparlamak gerekirse kompozit malzame, geniş kullanım alanı nedeniyle hemen her sektörde dayanıklılığı, hafifliği ve istenilen esnekliği sağlaması açısından tercih edilir.