İş Güvenliği Uyarı Levhaları
İş Güvenliği Uyarı Levhaları Nelerdir?
Ülkemizde iş güvenliği uyarı levhaların önemi gün geçtikçe artmaktadır. Bu levhalar fosforlu, ışıklı ya da elektrikli bir sistem ile çalışabilecek şekillerde üretilmektedir. İş güvenliği uyarı levhaları belirli standartlara göre oluşturulmakta ve anlamları her çalışan tarafından mutlaka bilinmelidir.
İş güvenliği için kullanılan uyarı levhaları ile olabilecek herhangi bir kazanın önüne geçilmektedir. Hem çalışanlar hem de ziyaretçiler bu uyarı levhaları ile beraber çalıştıkları ortamın farkına vararak o ortam hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirler. Böylece uyarı levhaların kullanıldıkları alanlarda hem mal hem de can güvenliği sağlanmış olur.
Uyarı levhaları sadece tehlikeli çalışma şartlarında kullanılmamaktadır. Özellikle acil durumlarda veya doğal afetlerde de çalışanların panik yapmaması ve doğru alanlara yönlendirilmesi sağlanmaktadır. Bu özelliği ile levhalar iş yerlerinde kazaların önüne geçerken işletmelere de fayda sağlamaktadır.
İş yeri uyarı levhaları çok fazla kategoride incelenmektedir. Temelde altı kategoriye ayrılan uyarı levhaları şunlardır:
- Yasaklayıcı levhalar
- Emredici levhalar
- Yangın levhaları
- Genel maksatlı levhalar
- Uyarıcı levhalar
- Acil çıkış levha çeşitleri
İş Güvenliği Uyarı Levhaları Anlamları Nedir?
Uyarı levhaları her yaştan ve her eğitim düzeyinden olan kişilerin anlayabileceği şekilde tasarlanmaktadır. Kaliteli ve doğru malzemeden yapılan bu levhalar zor şartlarda bile daha iyi şekilde dayanacağı için tercih edilmelidir. Ayrıca bu levhaların hem gece hem de gündüz görülme özelliği de bulunmalıdır. Uyarı levhalar altı kategoride incelenmektedir. Bu levhaların anlamları şu şekildedir:
- Yasaklayıcı uyarı levhaları: Yapılması gereken eylemin emir cümlesi ile ifade eden işaretlerdir. Özellikle tehlikeye neden olabilecek veya kendisini tehlike altında bırakacak davranışları yasaklar nitelikteki levha çeşitleri bu sınıfa girmektedir.
- Emredici levhalar: Bir işletme içinde yapılması zorunlu olan eylemleri emir cümleleri ile ifade etmektedir. İş yerlerinde kullanılması gereken güvenlik ve sağlık önlemlerinin uygulanması için gerekli ifadeleri barındırmaktadır.
- Yangın levhaları: Adından da anlaşılacağı gibi yangın durumunda söndürücü ekipman yerlerinin daha kolay bulunması için kullanılan levhalardır. Bu levhalar gece görülebilmesi için genellikle fosforlu özelliğine sahiptir. Acil durumlarda oluşabilecek kaosun önlenmesi için bu levhaların bulunması önem arz etmektedir.
-Genel maksatlı levhalar: Bu levhalar tüm işletmenin dikkat etmesi gereken konuları ele almaktadır. Hem çalışanların hem de iş verenlerin uyması gereken birçok ifade yer almaktadır. Örnek olarak tehlikeli yanıcı madde, sigara içilmez, tehlikeli atık levhaları gibi levhalar gösterilebilir.
- Uyarıcı levhalar: Kişileri yakınındaki bir tehlikeden uzak tutmak ve korumak için kullanılır. Bu tehlikeli alanlarda kişilerin bilinçsiz bir şekilde bulunması hem kişiler için hem de işletmeler için tehlike oluşturmaktadır. Bu nedenle genellikle sarı zemin üzerine siyah çerçeve ile gösterilen bu levhalar sıklıkla kullanılmaktadır.
- Acil çıkış levha çeşitleri: Acil durumlarda herhangi bir kargaşa veya kaos yaşanmaması için tasarlanmaktadır. Yeşil zemin üzerine beyaz pigtogram ile oluşturulan bu levhalar kargaşa durumunda ne yapılması gerektiğini insanlara bilgilendirmektedir. Özellikle ilk yardım ve tahliye gibi durumlarda çok önemlidir. Göz dulu, acil çıkış, acil durum telefonu veya can yeleği gibi levhalar buna örnek olarak gösterilebilir.