Bant Çeşitleri ve Kullanım Amaçları
Bant Çeşitleri ve Kullanım Amaçları
Bant türleri çok fazla çeşitliliğe sahiptir. Bazı bant çeşitleri olanlar koli bandı, filament bant, akrilik bant, hotmelt bant, kablo bandı, maskeleme bandı, yol işaretleme bandı, güvenlik bandı, holo grafik bant, çift taraflı bant, cerrahi bant, 3M bant, şeffaf bant, kraft bant ve daha pek çok bant türünü içermektedir.
Bu yazıda en yaygın olarak kullanılan bazı bant çeşitleri hakkında bilgilerle "Ne işe yarar?" ve "Hangi bandı almalıyım” gibi sorulara yanıt bulabilirsiniz.
Koli Bantları
Koli bandı, genellikle su geçirmez olan çok güçlü ve çok yönlü kullanım alanları olan bir yapışkan bant türüdür. Koli bandı kullanarak daha kullanışlı ve daha verimli hale gelen yüzlerce çeşitte ürün ve malzeme vardır.
Günümüzde koli bandı çok farklı ebat ve renklerde üretilmekte olduğundan, elinizdeki konuya ve projeye uygun olarak istediğiniz türde koli bandı tercih edebilirsiniz.
Koli bantlarının en mühim işlevlerinden biri, hem çok güçlü hem de çok çeşitli kullanım alanlarına sahip olması ve bunlarla beraber farklı plan ve projelerde kullanılabilecek kadar esnekliğe ve çeşitliliğe sahip olmasıdır.
Birçok insan çanta, plastik, kulaklık, cüzdan, suni çiçek, sırt çantası, süs eşyası ve ders kitapları için koli bandı kullanmaktadır. Ayrıca kavanozlar, ambalaj kâğıtları, kitap ayraçları, basit plastik iskele ve bez çantalar gibi çeşitli ürünlerde dekorasyon maksatlı olarak da kullanılmaktadır. Öte yandan ayakkabı veya giysilerdeki delikleri kapatmak, kırılmış veya çatlamış bir camı onarmak vb. maksatlar için de koli bantlarından faydalanılmaktadır.
Yeterince çok düşünüldüğünde, koli bandıyla tamiratta bulunmak, malzeme taşırken kolaylık sağlamak, bir şeyler yapmak veya oluşturmak için çok sayıda kullanım alanı bulunabilir. Koli bantları oldukça ucuzdur, her yerde kolayca bulunabilir.
Akrilik Bantlar
Diğer bir bant türlerinden olan Akrilik ambalaj bantları, geniş bir sıcaklık aralığında dayanıklılık sunar. Akrilik karton sızdırmazlık bandı, düşük veya yüksek nem koşullarını içeren durumlar için idealdir. Akrilik bantlar ayrıca oksidasyona karşı daha güçlü bir dirence sahiptir, bu da güneş ışığına maruz kalmaktan etkilenmemesini sağlar.
Genellikle daha ekonomik sınıf bir ambalaj bandı olarak kabul edilir ve çeşitli sektörlerde kullanılır. Hotmelt bantlar daha kolay sararabilirken, akrilik bantların sararma olasılığı daha düşüktür.
Özel Baskılı Bantlar
Promosyon ürünleri ile yapılan reklamlar geçici etkilere sahipken özel baskılı bantlar daha kalıcı reklam etkisi yaratır. Firma isminiz, logonuz, iletişim numaranız ve e-mail adresinizle istediğiniz tasarımda özel baskılı bantlar yaptırıp kullanabilirsiniz.
Bu bantlar genellikle paketleri kapatıp bantlamak maksadıyla kullanılır, ancak bunları kullanıcı tarafından değişken bilgilerin doldurulmasına izin veren önceden basılmış formlara da dönüştürebilirsiniz.
Özel baskılı bantlar ile firmanız ve yaratıcılığınız bir adım öne çıkar; şirketinizi, misyonunuzu, yaptığınız işi, hizmet ve ürünlerinizi orijinal biçimde reklam yapmanıza imkân da sağlar. Paketinize veya logonuza uyacak geniş bir renk yelpazesi ile özel baskılı bantlarla farkınızı ortaya koyabilirsiniz. Bant çeşitleri arasında şirketlerin en çok tercih ettiği ürünler arasındadır.
Markalama için özel baskılı bant kullanırsanız, bu, büyük miktarda basılı karton tutma ihtiyacını azaltır. Çünkü düz kartonlar daha ucuzdur ve daha küçük meblağlara satın alınabilir, bu da size para ve depolama tasarrufu sağlar. Basılı kâğıt bantlar, bu uygulama için özellikle etkili ve profesyoneldir.
Hotmelt Bantlar
Hotmelt bantların, son derece yüksek sıcaklıklara dayanabildiği bilinmektedir ve suya karşı direnci nedeniyle, sardığı ürünü her türlü ıslak koşula karşı koruyabilir. Bir akrilik banda kıyasla önemli ölçüde daha yüksek bir yapışma gücü gösterir. Hızlı yapışma ile üstün tutma gücüne ve yüksek gerilim mukavemetine sahiptirler.
Hotmelt bant, makinede kullanılan bantlar, aşırı doldurulmuş kartonlar veya yüksek derecede geri dönüştürülmüş içerikli kartonları içeren bantlama işlemleri için idealdir. Yüksek şeffaflık, hızlı ilk yapışma özellikleri ile öne çıkan hotmelt bantlar, bronz ve berrak görünümlü rulolar halinde gelir.
Çift Taraflı Bantlar
Çift taraflı bantlar, genellikle kâğıt, köpük ve kumaş dâhil olmak üzere çeşitli malzeme türlerinde imal edilen basınca duyarlı yapışkanlardır. Çeşitli benzer ve farklı malzemeleri ve alt tabakaları yapıştırmak ve sızdırmaz hale getirmek için kullanılırlar.
Bu çift taraflı yapışkan bantlar aynı zamanda ses yalıtımı amacıyla da kullanılmaktadır. Çeşitli çekme dayanımlarında üretilirler ve düşük ve yüksek yüzey enerjili malzemelere uygulanabilir. Bu bantların çeşitleri UV ve eskimeye karşı dirençleri için kullanışlıdır. Bant çeşitleri arasında en kullanışlılarındandır.
Çift taraflı bant kullanan sektörler içinde medikal, cihaz, otomotiv ve elektronik sektörleri bulunur ve standart uygulamalar arasında alt tabakaların montajı, ses yalıtımı, yapıştırma, ekleme ve ışığa, toza ve sese karşı yalıtım vb. yer alır.
Elektrik (Kablo) Bantları
Yalıtım bantları veya kablo bantları olarak da bilinen elektrik bantları, elektrik kablolarını yalıtmak için etrafına sarılan bir tür basınca duyarlı banttır. Elektrik ileten diğer araçlarla da kullanılabilirler.
Söz konusu kablo bantları elektrik iletmez, bunun yerine teli veya iletkeni dış etkilerden ve dıştaki unsurları da elektrikten korur. Pek çok farklı çeşitteki plastikten üretilirler, ancak vinil en çok kullanılandır zira yüksek bir esneme özelliğine sahiptir ve oldukça uzun ömürlüdür. Elektrik bandı, birlikte kullanıldığı voltaja bağlı olarak genellikle renk kodlarına sahiptir. Elektrik konusunda bir işlem yapacaksanız bant çeşitleri arasından bu bandı tercih etmelisiniz.
Bunlara ek olarak, elektrik alanı dışında, kısmen gevşek olan kabloları birbirine bağlamak, bir gösteride sahnede oyuncular için pozisyonları işaretleme, futbol vb. sporlarda sporcular için tekmelik korumalarını yerinde tutma gibi çok çeşitli amaçlar için de kullanılmaktadır.
Filament Bantlar
Filament bantlar, genellikle yüksek gerilme mukavemeti eklemek için gömülü fiberglas filamanlara sahip bir polipropilen veya polyester film olan bir destek malzemesi üzerindeki basınca duyarlı bir yapıştırıcıdan oluşan basınca duyarlı bir bant türüdür.
Bu bant türü, ambalaj sektöründe oluklu mukavva kutuların kapatılması, ambalajların güçlendirilmesi ve dayanıklılaştırılması, ürünlerin paketlenmesi ve palet birleştirilmesi gayesiyle kullanılır. Kutuları kapatmak, malları gruplamak ve paketleri kuvvetlendirmek gibi bir dizi amaç için kullanılan çok güçlü bir banttır.
Filament bantlar, sabit bir dağıtıcıya sahip bir konveyör sisteminin bir parçası olarak elle uygulanabilir, ancak genellikle elle tutulan bir bant makinesi ile kullanılır. Yüksek hızlı hatlarda otomatik makineler de yaygın olarak kullanılır. Kullanılan cam elyafı ve yapıştırıcı miktarına bağlı olarak çeşitli mukavemet dereceleri mevcuttur.
Yer İşaretleme Bantları
Yer işaretleme bantları, alan ve yüzey ölçmek, bir bölgeyi haritalamak, alanda etiketleme yapmak, bir bölgeyi iple kapatmak veya diğer herhangi bir işaretleme uygulaması için kullanılan yapışkan olmayan plastik işaretleme şeridi olarak kullanılmaktadır.
Yer işaretleme bantları yönleri işaretlemek, ana hatları çizmek veya yüzeydeki boşlukları bölmek için kullanılan ağır hizmet tipi bir banttır. Bir depodaki malların konumlarını işaretlemek için yer işaretleme bandı kullanmak, işlemleri hızlandırmanıza da yardımcı olabilir.
Dekoratif Bantlar
Dekoratif bantlar, koli bantları, ressam bandı veya hatta basit yapışkan bir bant türü bile olabilir, ancak farklı renk ve tasarımlarda gelen ve genellikle farklı sanat projeleri için veya bir armağan paketini sarmak için yararlanılan banttır. Sanat projelerinin vazgeçilmez bantlarındandır ve bant çeşitleri arasında ilgi çeker.
Mesela, koyu ve açık renkleri içeren çok çeşitli desenlerde ve balonlar, çiçekler, böcekler, yıldızlar, geometrik tasarımlar, harfler, sayılar, dondurma külahları, futbol topları, desenli şeritler, büyük hayvanların yer aldığı baskılar içeren dekoratif bantlar bulmak mümkündür.
Bant Çeşitlerini incelemek için, https://www.luas.com.tr/reklam-malzemeleri tıklayın.