Alüminyum Levha nedir?

Alüminyum levha, demir-çelik endüstrisinin bel kemiği olarak kabul edilen alüminyumun haddeleme tekniğiyle elde edilmiş formudur. 

İnsan yaşamının birçok alanında kullanılan levhaların en önemli yönü dayanıklı ve kaliteli olmasıdır.

Alüminyum levha sektöründe ince olanlara sac kalın olanlara plaka olarak adlandırılır. 

Alüminyum, doğada çok yumuşak ve dayanıksız bir formda olsa da çeşitli prosedürler sonrasında daha iyi özelliklere ulaşır. 

Bu noktada en önemli alternatiflerden biri olan Alüminyum levhalar dayanıklılık ve biçimlendirilebilirdik konusu ile ilgili dikkat çekicidir.

Atmosferik korozyona çok dayanıklı oldukları gibi çok iyi de şekil alabilirler.

Elektriği ve ısıyı olabildiğince en uygun biçimde iletmesi de kullanım alanlarında çeşitliliği ön plana çıkartmaktadır. 

Üstelik renk konusu ile ilgili çeşitliliği de dekoratif çözümleri birlikte getirir.

Kaynak kabiliyeti yüksektir fakat mekanik özellikleri düşüktür.

İnce Alüminyum levhalar 1mm ile 10 mm arası olanlar daha çok reklam sektörü, otomotiv sektörü, makine sektörü gibi alanlarda kullanılırken kalın levhalar daha çok kalıp sanayi, makine parçaları üretimi ve çeşitli sektörlerde kullanılmaktadır.

Alüminyumun Genel Özellikleri Nedir?

Doğada boksit ile beraber bileşik halde bulunan alüminyum, kireç taşının ve silkat kayaların hava ile etkileşime girip aşınması sonucu oluşur. 

Saf hale getirilmiş alüminyum, düşük dayanaklıkta bir malzeme olduğu için yüksek dayanıklılık, gerilebilir özelliği olan maddeler ile bileşen halini aldığında, doğal olarak sert ve ışıl işlem görebilir malzeme sınıfına girebilir çünkü kıvılcım çıkarmaz.

Alüminyum levha, haddeleme yöntemiyle alüminyumdan elde edilen bir malzemedir. 

Başlı başına bir sektör olan bu malzemenin ince olanına sac kalın olanına plaka adı verilmektedir. 

Atmosfere bağlı korozyona karşı çok dayanıklı olan bu ürünler, istenilen şekli kolayca alabilirler. 

Bu maddelerin elektriğe ve ısıya olan iletkenliği oldukça yüksektir. 

Görünümü sayesinde dekoratif kaplamalar için de oldukça uygundur.

Alüminyumun Levha Teknik Özellikleri Nelerdir?

Alüminyum hava ile temas ettiği zaman, koruyucu bir tabaka gibi çalışır. 

Böylece atmosferik paslanmaya karşı gözle görünür bir biçimde direnir. 

Saf ve tam saf alüminyum ile bakır içermeyen alaşımlar çok geniş bir ortama karşı dirençlidir. 

Bu yüzden inşaat, otomotiv, denizcilik gibi sektörlerde kullanıldığı gibi alüminyum, yiyecek içecek ve kimyasal üretim gerçekleşen sanayi ortamlarında da kullanılmaktadır. 

Örneğin meşrubat kutularının alüminyumdan yapılmaya başlaması, günümüze kadarki süreç te alüminyum kullanımını arttırmıştır.

Alüminyum görece olarak yüksek bozulma yani deformasyon direnci özelliğini sunar. 

Bununla beraber, ilgili yöntem tesislerin inşası için kullanıldığını göz önünde bulundurursak, alüminyum ve alüminyum alaşımları geniş bir yelpazede kullanılır, istenilen mimari yapıya göre biçimlendirilir. 

Ayrıca ısı ve elektrik iletkenliği vasıtası ile elektrik malzemelerin iletkenlikleri ile bilhassa alüminyum malzemeden üretilir, ısı iletimi için gerekli bilhassa sıcak su ve buhar tesisatı üretiminde ilfaktörlik düzeyi yüksek olduğu için tercih edilir. 

Bununla birlikte manyetik olmamasından ötürü makine, elektrik ve elektronik mühendisliği alanlarında kullanım oranı yüksektir.

Alüminyum aşağı yukarı birçok programa kusursuz ahenk özelliğini ortaya çıkaran bir dizi yüzey prosedüre imkânı mevcuttur.

Böylece geniş bir yelpazede renkler ve baskılar uygulanabilir, dekoratif yüzeyler oluşturulabilir, yöntem tesis ve fabrika için yüzeyler yapılabilir, yıpranmaya dirençli olduğu için mekanik ve kimyasal prosedürlerin gerektiği ortamlarda kullanılır, parlatmaya elverişlidir, çoğu renk tonlarında ıslak sprey boyama yapıldığı gibi toz kaplama da yapılabilir. 

Alüminyum yüzeye sahip levhalar, doğal olarak iyi birer ısı ve ışık yansıtıcısıdır. 

Hemen hemen bütün prosedüre biçimlerine karşı dirençli olduğu için birleştirme prosedürleri sırasında deformasyona uğramaz.

Alüminyumun Levha Kullanım Alanı

Çok fazla kullanım alanı bulunan alüminyum yaşadığımız evlerde, kullandığımız cihazlarda, birçok kablo, her çeşit dolap, raf, tezgâh ve mutfak gereçlerinde, modern mimari dizaynlarda, gıda, ilaç ve kimya gibi çoğu sektörde kullanılmaktadır.

Ürün ambalajlama konusu ile ilgili da alüminyum en kullanışlı malzemelerden birisidir. 

En yaygın kullanıldığı alanlardan biriside, meşrubat ve bira kutularıdır. 

Dünyada kullanılan bütün içecek kutularının %80’i alüminyumdan yapılmıştır. 

Alüminyum diğer metallere göre çok daha hafif olduğu için otomobillerde olabildiğince fazla kullanılmakla beraber dünyada toplam kullanılan alüminyumun %25’i otomobil üretimine aittir.

Alüminyum genel anlamda soğutucu yapımında, spot ışıklarda, mutfak gereçleri yapımında, hafiflik esas olan bütün eşya ve gereçlerde dünya genelinde sağladığı üstünlüklerden ötürü yoğun bir kullanım alanına sahiptir.